ישנם מצבים רבים, בהם עלולים להיווצר סכסוכים בתחום הנדל"ן, כגון חוסר הסכמה בין דיירים בפרויקט תמ"א או מחלוקות בין בעל דירה לשוכר. מבחינת יישוב סכסוכים נדל"ן איננו תחום פשוט. ברוב המקרים, לא מדובר בדברים של מה בכך, אלא בדברים בעלי משמעות גדולה עבור הצדדים. האופן בו העניין יוכרע, עלול להיות בעל השלכות כבדות מבחינה כספית. גם מהירות יישוב סכסוכי נדל"ן עשויה להיות גורם משמעותי מאוד, מסיבות כספיות ואחרות. לצד האפשרות המוכרת של פניה לבתי המשפט לשם הכרעה, ישנה גם אפשרות מעניינת ועדיפה מהיבטים רבים – גישור נדל"ן.
גישור נדל"ן, בוררות נדל"ן – בגישה אחרת
בבתי המשפט העניינים מתנהלים באופן נוקשה ומוקפד מאוד. זו לא אווירה פתוחה, נינוחה או גמישה במיוחד. יש להתנהל באמצעות עורך דין ועפ"י כללי הטקס והשפה המיוחדת. לעומת זאת, בוררות דומה בהיבטים מסוימים להתנהלות בבית משפט, בעוד שגישור הוא התהליך הרחוק ביותר מכך. בשני המקרים, גישור וגם בוררות הם תהליכים יותר טבעיים ואנושיים ביחס למתרחש בבתי המשפט. נכנסים לתהליכים כאלה בהסכמת הצדדים, אשר יכולים לבחור מגשר או בורר. תהליך הגישור מציג גישה שמבוססת על הבנה, מציאת עמק השווה והסכמה, וזאת בניגוד לגישה של עימות כמו בבתי המשפט. השאיפה איננה לזכות בתביעה, לנצח בבית המשפט, להביס משפטית וכדומה. במסגרת גישור נדל"ן, מעוניינים במקום זאת להגיע לתוצאה, שתתאים ככל הניתן לשני הצדדים. כך גדל הסיכוי, שהיא גם תתקבל ברוח טובה ואף תשפר או תשמר את היחסים הטובים בין הצדדים לטווח הארוך.
יתרונות נוספים של הליכי גישור נדל"ן ובוררות נדל"ן ביחס לבתי המשפט:
- מהירות – גישור בנושא בית? בוררות? שתי הגישות עשויות לקצר זמנים ביחס להליך משפטי.
- עלות – שתיהן עשויות גם להיות זולות יותר מהליכים משפטיים ממושכים.
- פרטיות – לספק יותר פרטיות לצדדים.
למרות שלא מדובר בהליכים משפטיים, שתי הגישות מהוות הליכים מחייבים. הצדדים מסכימים לפעול לפיהן וכמו כן, בית משפט יכול לאשר את תוצאותיהן. בין אם זה הסדר גישור או פסק בוררות.
מה ההבדל בין גישור לבוררות?
למרות שמדובר בנושאים דומים וקרובים, בוררות וגישור הם שני תהליכים שונים, והם מאפשרים לצדדים לפתור סכסוכים מחוץ לבית המשפט. ההבדל הבסיסי בין השניים הוא שבגישור נערך מו"מ קל, ואילו בבוררות מקבל ההחלטה הוא גורם המהווה צד שלישי. על-מנת לדעת את ההבדל בין השניים, נגדיר כל אחד מהם:
גישור: תהליך ליישוב סכסוכים בו הצדדים מנהלים מו"מ לפתרון הנושאים שבמחלוקת. הצד השלישי הוא המגשר, ותפקידו הוא לסייע לצדדים בזיהוי הנושאים המרכזיים שבמחלוקת ולבחון אלטרנטיבות אפשריות. המגשר אינו מכריע במקרים של סכסוכי נדל"ן אלא רק מנסה להביא את הצדדים להסכמה.
בוררות: תהליך יישוב סכסוכים, כאשר הבורר מוסמך לקבל החלטה מחייבת בנוגע לסוגיות בהן דן הנושא, וזאת על-סמך הראיות אותן הציגו הצדדים.
מה היתרונות של גישור ומה היתרונות של בוררות?
להלן היתרונות של כל אחת מהאפשרויות:
גישור נדל"ן:
- המגשר, המהווה צד שלישי, יכול לספק פתרונות חדשניים שאולי הצדדים לא שקלו קודם לכן
- מהירות
- חיסיון הליכי הגישור
- עלויות נמוכות ביחס לבוררות
בוררות בנושא נדל"ן:
- תהליך מובנה ורשמי ביחס לגישור
- דיון כמו בתיק בבית משפט
- תיתכן חקירה נגדית של שני הצדדים
- ניתן לאכוף את ההחלטה כמו בבית המשפט ולערער במידת הצורך
גישור נדל"ן? יישוב סכסוכי נדל"ן? נסו לשלב יתרונות
ניתן לשלב את הגישות השונות לפתרון סכסוכי הנדל"ן. בסכסוך מורכב, גישור נדל"ן עשוי להיות פתרון ראשון אליו פונים, אך לא להביא להסכמה מלאה. אם יישארו לאחריו חילוקי דעות בלתי פתורים, ניתן להמשיך את הטיפול בהם באמצעות בוררות. במקרה כזה ניתן לדבר על "גישבור" (med-arb) – שילוב של בוררות וגישור.
גישור נדל"ן, סכסוכים בנושא נדל"ן – הזווית המקצועית
כאשר סכסוך או מחלוקת בין צדדים מגיעים לבית משפט, גישור נדל"ן או בוררות, בולט ההיבט המשפטי. חשיבות עורכי הדין והשופטים ברורה. אלא שבנושאים מקצועיים שונים דוגמת אדריכל בניין או בית או בנושא כמו שמאות מקרקעין, יש חשיבות מכרעת למקצועיות בתחומים אלה. האם מי שיכריע בסכסוך מבין בכך? לכן גישור או בוררות בנושא נדל"ן מתבצעים בצורה מיטבית, על ידי ארכיטקטית ושמאית מקרקעין.