תכנון בית פרטי: לא בונים לפני שמתכננים

תוכן עניינים

תכנון בית פרטי

בית פרטי הוא למעשה מלאכת מחשבת ואין בונים אותו ללא שרטוט מוקדם, מפורט ומוקפד. מחשבה רבה, ידע וניסיון, צריכים לבוא לידי ביטוי בעבודת תכנון בית פרטי. במה זה מתבטא?

חשיבות התכנון המקצועי

תכנון יסודי הכרחי לפני התחלת הבנייה וכדאי להשקיע בו את כל המשאבים הנדרשים. יש מי שמחפשים דרכים לחסוך בהוצאות על בתים פרטיים ובזמן עבודתו, למשל בהעסקת הנדסאי במקום אדריכל. זוהי טעות בגישה. קחו בחשבון את הנקודות הבאות:

  • להפקיד את התכנון בידי המקצוען המתאים ביותר: ארכיטקט הוא בעל המקצוע המתאים ביותר לתכנון בית פרטי. הנדסאי לומד משמעותית פחות זמן. כמובן שעבודה עם מהנדס חיונית, אך לא מחליפה אדריכל. המהנדס יתכנן היבטים אחרים שהם יותר טכניים, דוגמת הרכב הבטונים.
  • המענה המיטבי למטרותיכם: נקודת המבט של ארכיטקט מנוסה, היא הרחבה ביותר מבחינת הידע. תודות לכך, עבודת תכנון שהוא יעשה, תתייחס להיבטים רבים מאוד. לחלק ניכר מהם ייתכן שאינכם מודעים בכלל, אך הם יתרמו לתועלת שתפיקו מהמבנה.
  • השקעה חד פעמית, תועלת לשנים רבות: את פירות ההשקעה המיוחדת הזו, תקצרו למשך שנים רבות. למשך דורות למעשה, אם תורישו את המבנה לצאצאיכם. התוצאה תשליך על חיי הגרים והמשתמשים בבית, בהתאם לאיכותה. כמו כן, איש מקצוע מיומן יסייע לכם להפיק את המיטב מהתקציב שעומד לרשותכם.
  • תרומה לערך הנכס: תכנון בתים פרטיים משובח, יתבטא בנוסף בערך הנכס. הדבר עשוי לסייע לכם בעתיד, במצבים של מכירה או השכרה.
  • עוד ערכים מוספים: ישנן תועלות נוספות בעבודה עם אדריכל, כולל באינטראקציה מול בעלי מקצוע שונים ומול הרשויות. בנוסף יסייע למשל עם הבירוקרטיה בדרכים שונות ואף יטפל בעצמו בחלק ממנה. התכנון גם יבטיח, שהבנייה לא תחרוג ממגבלות שונות שמציב החוק.

תכנון בית פרטי

נקודות המפתח בעת תכנון בתים פרטי

בתכנון בית פרטי, באות לידי ביטוי בין השאר נקודות המפתח הבאות:

  • מיקום – תכנון בית פרטי חייב להתחיל מאילוצי המגרש שעומד לרשות בעל המקום. הדבר מתבטא בהיבטים כמו גודל השטח וצורתו, טופוגרפיה, כיווני שמש ורוח. עיצוב טוב גם ישתלב בסביבתו הטבעית ובאופי הבתים האחרים בסביבה.
  • חלוקה לאזורים – החלוקה הכללית של המבנה לחדרים שונים, מפלס אחד או מספר מפלסים, גינות, מרפסות וכדומה.
  • סגנון – תכנון בתים איננו רק פעילות טכנית. יש לו כמובן היבט אסתטי בעל משקל רב. הדבר מתבטא בסגנון עיצובי כללי, שצריך להיות עקבי על פני המבנה כולו. אין זאת אומרת אחידות, אלא הרמוניה והיגיון בין חלקי התוצר הסופי, הכללי.
  • חומרים – תכנון החומרים שבהם יעשה שימוש בבניית המבנה. לחומרים יש כידוע היבטים טכניים, כמו גם עיצוביים רבים. הם אף משליכים במידה רבה, על העלות הסופית של הפרויקט.
  • אור – כיוון הבית וזוויות כניסת השמש. מקורות האור כגון חלונות, תאורה חשמלית או חלונות גג. מצד שני אמצעי הצללה, בהם פנימיים דוגמת וילונות או חיצוניים כמו עצים גבוהים. כל אלה, משפיעים על האור והשליטה בו ברחבי המבנה.
  • תשתיות – דוגמת פיזור נקודות החשמל במבנה. לרוב, ניתן לשנות היבטים אלה בהמשך. אך מוטב להכניס זאת לתכנון הראשוני, בכדי לחסוך כסף וזמן.

תכנון בית פרטי

תכנון בתים פרטיים בתהליך הדרגתי

חשוב לציין, שתכנון בית פרטי הוא תהליך הדרגתי ומתמשך. זאת, בין השאר בגלל הצורך לתאם את הדברים מול הרשויות. לאדריכל יהיה תפקיד מפתח בתהליכי רישוי וקבלת היתרי בנייה עבורכם. בהמשך להם, הוא יבצע תכנון של תכנית עבודה מפורטת יותר וכן תיאום עם מהנדס ועם אנשי מקצוע שונים לנושאים כמו אינסטלציה וחשמל. גם בשלבים אלה, התכניות עשויות להשתנות מסיבות שונות.

תיאום עם הלקוח לכל אורך הדרך

תכנון דבר מורכב כמו בית פרטי, מחייב תיאום רצוף והדוק עם בעלי הנכס לכל אורכו. כבר בהתחלה, ארכיטקט יבצע ירידה לפרטים בהיבטים רבים לשם תיאום ציפיות. מדובר על נקודות טכניות שחשובות להם, אילוצים שונים בהם מעוניינים להתחשב (כגון התקציב) וכמובן העדפות אסתטיות. דוגמאות לנקודות ספציפיות שעשויות לעלות, הן למשל:

  1. כמה אנשים ישתמשו במבנה?
  2. לאילו מטרות ישתמשו בו? באילו חדרים? והאם יש מטרות מיוחדות דוגמת עבודה מהבית?
  3. באילו חיפויים או צבעים מיוחדים מעוניינים?
  4. האם רוצים אלמנטים עיצוביים מיוחדים?

לגבי כל אלה, ישנו היבט חשוב של סדרי עדיפויות. זאת, מאחר שבמבנה מורכב ובהתחשב באילוצים השונים, נאלצים מדי פעם לבצע פשרות. גם בהמשך תכנון בית פרטי, הלקוח יהיה מעורב באמצעות סקיצות אשר יוצגו לאישורו. הסקיצות יעזרו לו להמחיש את התכנון המתהווה והן זמינות כיום גם באופן תלת ממדי ממוחשב. עוד היבט שכדאי לזכור בהקשר זה, הוא ששיתוף הפעולה  עשוי לפתור עבורכם אתגרים רבים. ייתכן למשל, שדבר מה שנראה לכם בלתי אפשרי או משתלם, יראה אחרת בעקבות חלופות שיציע הארכיטקט. ניסיונו עשוי לחסוך לכם כסף וזמן רב וכמובן, למקסם את פוטנציאל הבית עבורכם.

תכנון בית פרטי דו משפחתי

בית דו משפחתי, הוא מעין סוג משנה מעניין ויוצא דופן, של נושא תכנון בית פרטי. בהתאם לכך, גם תכנון מבנה כפול כזה לוקח בחשבון שיקולים מיוחדים מסוימים, מעבר לשיקולי התכנון הרגילים של בית פרטי. במסגרת תכנון בית דו משפחתי מדובר קודם כל על החלוקה עבור שתי משפחות, כך שישנו קיר משותף. האילוץ של שימוש בקיר כזה, משפיע על היבטים חיוניים כמו כניסת אור ואוויר מבחוץ. בתכנון, מעוניינים לספק הפרדה טובה בהיבט הפרטיות, בין אם מדובר על תכנון בית פרטי מפלס אחד או יותר. במקביל, מוטב שתהיה גם אחידות בסגנון בין שני החלקים, אשר יתוכננו על ידי איש מקצוע אחד.

תכנון בית פרטי מפלס אחד

אם עומד לרשותכם שטח פרטי לבנות עליו, באופן טבעי עולה השאלה, כיצד תוכלו לנצל אותו באופן המיטבי. כתשובה לכך, טבעי לחשוב על ניצול הנכס לא רק אופקית, אלא גם באופן אנכי, כמבנה בעל כמה מפלסים. מחד, כלפי מעלה, באופן שיתבטא בהוספת קומות מעל קומת הקרקע. לרוב שיקול זה יתבטא במבנה פרטי בן שתי קומות. מאידך, ישנה אפשרות הרחבה כלפי מטה, לבניית מרתף. זה יכול להיות גם החלל הפנוי, שנוצר מתחת לגג רעפים. בניה רבת מפלסים, תאפשר למבנה כולו לתפוס פחות שטח אופקי ובכך, להגדיל את שטח החצר שיעמוד לרשותכם. תכנון בית פרטי מפלס אחד ייקח בחשבון כמה היבטים, כולל 

  • התחשבות באילוצים ראשוניים – כנקודת מוצא לתכנון, יש להתחשב בדרישות שמוגדרות בתב"ע, "תכסית" וכדומה וגם בתנאי השטח עצמו. 
  • איך מגיעים לשם? – מפלסים מחייבים אמצעים להגעה אליהם. זה אומר כמעט תמיד מדרגות, אך ניתן להתקין גם מעלית שיכולה לסייע לקשישים או "מעלון" לבעלי מוגבלויות תנועה, כולל התניידות בכיסא גלגלים. חשוב לזכור שאמצעים אלה ואפילו מדרגות פשוטות, דורשים משאבים, ומוסיפים לעלויות הבנייה ותופסים מקום. 
  • התאמה לתכנון הבתים בסביבה – מבנה גבוה מדי, הוא פעמים רבות חריג מאוד בסביבתו ולא בהכרח באופן אסתטי.
  • מרתף – מרתף הוא סוג קומה מיוחד במינו, מהיבטים רבים. תנאי האקלים בתוכו למשל, שונים למדי ביחס לתנאים בקומות שמעל פני הקרקע. זה יכול להיות יתרון גדול. מרתף גם עשוי להחליף ממ"ד. מצד שני, יש לו גם חסרונות. 
  • חלונות ויתרונותיהם – נוף ובכלל חלונות, הם לא הצד החזק של מרתפים. זאת בשונה מבנייה לגובה, שדווקא מתבטאת ביותר חלונות ביחס לקומה אחת בלבד. חלונות מתבטאים גם ביכולת להכניס אוויר למבנה וכמובן אור. 
  • בטיחות – יש היבט מסוים של בטיחות, בעיקר לגבי ילדים, בכל הנוגע למדרגות ובכלל לחיים בקומות גבוהות. 
  • התחשבות באורח החיים שלכם – כל הנקודות האלה, ישליכו באופנים שונים על אופן השימוש במבנה. לכן, הן חייבות להתאים לכך ולהעדפותיכם. אם מדובר למשל בדיירים מבוגרים מאוד, ייתכן שיעדיפו להימנע משימוש תדיר במדרגות. מצד שני, אם הם יודעים מה טוב להם מבחינה בריאותית, אולי בדיוק ההיפך! מפלס אחד מספק אווירה יותר משפחתית ומשותפת, בעוד שמפלסים שונים יוצרים יותר הפרדה. ההפרדה עשויה להיות דווקא רצויה מבחינתכם. אולי עבור בני נוער שרוצים אזור משלהם או אפילו בהפרדה בין דיירים בשכירות לבין בעלי הבית שגרים באזור אחר בו. שיקולים כאלה ואחרים, הם כמובן שיקולים אישיים מאוד.  

 

מעבר לחוקים מחייבים, יש לא מעט חופש ב. השטח שעומד לרשותכם משפיע על כך מבחינות שונות, למשל באופן הבא: 

 

[table id=1 /]

 

תכנון בית פרטי מפלס אחד – עוד נקודות חשובות

אלה עוד כמה היבטים ושיקולים שכדאי לזכור, לגבי תכנון בית פרטי מפלס אחד: 

  • ביחד ולחוד – מפלס אחד מתאים יותר לאווירת "ביחד". זאת, בשונה מריבוי מפלסים, אשר מתאים יותר להפרדת אנשים ופעילויות. עם זאת, ביחד פירושו לעתים, גם יותר רעש ופחות פרטיות. כדאי לזכור את ההיבט הזה, בחלוקת החלל לחדרים שונים ובהחלטה על מטרות החדרים.   
  • אלה לא המגרשים הגדולים של פעם – בעוד שגודלן הממוצע של דירות חדשות גדל בהדרגה עם השנים, שטחי מגרשים לבנייה הולכים וקטנים. לכן, תוכנית בית פרטי מפלס אחד עשויה לדרוש לא מעט יצירתיות, בכדי לתת מענה מיטבי לכל הדרישות. מה גם, שבית פרטי מפלס אחד נוטה לתפוס יותר שטח קרקע. משמע – יישאר פחות שטח חצר. 
  • פרטים קטנים, השלכות רבות – לפני שמחליטים בנידון, כדאי לחשוב בנחת על האפשרויות השונות לשימוש בחצר, שעשויות להתאים לבעלי הבית. במיוחד בהקשר השטחים שיידרשו עבור שימושים שונים אלה. למשל גינה (עצים במיוחד, תופסים מקום רב), בריכה עילית או בריכת נוי. אפילו שיקול משני לכאורה, כמו היכן ישבו בחוץ עם משפחה וחברים וישתמשו בגריל ("מנגל"), עשוי להעלות שיקולים בנוגע למיקום חשובים במסגרת תכנון בית פרטי. בהתחשב בכיוון הרוח האופייני במקום, לאן ינוע העשן? אל השכנים? הבית עצמו? נכון, יש גם פתרונות לכך ללא עשן (למשל, גריל מבוסס גז או חשמל). האם תשתמשו בהם? 

ניצול מיטבי של השטח, במסגרת תכנון בית פרטי

מלבד יצירתיות, תכנון בית פרטי מפלס אחד הוא עניין של איזון בין הזדמנויות ואפשרויות שונות. יש גם מגוון אילוצים שחייבים להתחשב בהם. למשל, לסוגי חדרים שונים, יש גדלי מינימום שמגדיר חוק התכנון והבנייה. כמובן, ישנו גם ההיבט של אחוזי בנייה מותרים. מעשית, יש לנצל בצורה מיטבית את המשאבים השונים שעומדים לרשות המתכננים. אחד החשובים שבהם, הוא כמובן השטח הזמין לבנייה. השטח הממוצע של דירה ישראלית חדשה, גדל עם השנים. עם זאת, תכנון בית פרטי ספציפי, מספק שטח אחד נתון לעבוד איתו. זו היא נקודת המוצא והיא לא תמיד מספיקה עבור כל מה שרוצים עבור המבנה. כמו כן, כדאי לקחת בחשבון אפשרויות וצורך, בהרחבה עתידית של המבנה.

אבל מה השטח?  

לכאורה, שטח של בית פרטי מפלס אחד הוא דבר חד משמעי ולא מסובך מדי למדידה. מעשית, יש שטח ברוטו, שטח נטו, שטח לארנונה, שטח בטאבו, שטח שמוכר דירה מציג והם לא תמיד זהים! אך מבחינת מי שמזמינים תכנון בית פרטי, הדבר נעשה בידי בעלי מקצוע שנמצאים "בצד שלהם". בלי אינטרסים לנפח או לצמצם את שטח המבנה. המטרה המשותפת, היא לנצל את השטח הזמין, באופן הטוב ביותר. מבחינה זו, פחות חשובים מספרים ויותר חשוב שהתכנון באמת יתאים לכם ככל הניתן, לחיי היום יום במבנה. כדאי לזכור, שאדריכלים מנוסים מאוד במידות ותכנונים שונים בהקשר בתים. לכן, כדאי להקשיב היטב לעצותיהם, בכל הנוגע לגדלים ופרופורציות. למשל, מה שעשוי להראות לכם מרווח, אולי בפועל איננו כך ולהיפך.

תכנון בית פרטי – השורה התחתונה

כפי שראיתם, תכנון בית פרטי הוא נושא מורכב למדי ורב אפשרויות. בעזרת אדריכל איכותי ועיצוב חכם, תוכלו להקים בית כזה, בדיוק כפי שחלמתם. ואולי אפילו טוב יותר.

 

שאלות ותשובות בנושא תכנון בית פרטי

יש שיקולים רבים במסגרת תכנון בית פרטי אשר עשויים להשפיע על צריכת האנרגיה שלו. כמובן, כל זה יתבטא לאורך זמן, בהוצאות הדיירים על חימום, קירור וכדומה. ניתן למשל למקם חדרים וחלונות מסוימים באופן חכם ביחס לשמש ישירה, כך שהם יחשפו אליה יותר או פחות. הדבר תלוי גם במזג האוויר שאופייני לאזור הספציפי שבו מדובר. גם גג רעפים מול גג שטוח, משנה את התמונה מבחינה זו. כמו כן, גג רעפים שמתוכנן היטב, עם פתחי אוורור מתאימים, יוכל לסייע לקרר את המבנה כולו. ישנו גם ההיבט של בחירת חומרי בנייה, כאשר חלקם למשל מספקים יכולת בידוד טובה יותר מאחרים.
כפי שכבר הבנתם, במסגרת תכנון בית פרטי לא הכל תלוי בכם או באדריכלים. אחד האילוצים שאיתם יש להתמודד, היא "תכסית קרקע". זהו שטח מרבי שהוגדר עבורכם מראש, שקומת הקרקע תוכל לתפוס משטח המגרש כולו. השאר ישמש למטרות אחרות, כולל קרקע פנויה שאמורה לאפשר חלחול מי הגשמים בקרקע. אגב, מונח זה משמש גם כללית במיפוי, לציון פריטים שונים שמכסים את הקרקע. זה עשוי להיות פריט טבעי כמו חורשה או פריט מעשה ידי אדם כגון כביש. אך עבור תכנון הבית, מדובר כאמור על מונח מיוחד. ניתן לבקש שינוי בתכסית בכיוון של הקלה.
תכנון בית פרטי ועיצוב פנים עבורו, ניתן לבצע בנפרד או ביחד. בכל מקרה, יש יחס בין השניים וכדאי לקחת בחשבון את העיצוב שאתם רוצים, כבר בהתחלה. לדוגמה: היבטים שונים של העיצוב כמו מיקום רהיטים ומכשירי חשמל (כטלויזיה), קשורים למיקום שקעי חשמל. במקביל, בחירת חומרי בנייה שונים, היא גם בעלת השלכות משמעותיות על העיצוב. בחירת המרצפות למשל, משפיעה באופן ניכר על המראה של כל חדר. כמובן, יש גם אלמנטים בבנייה עצמה, שעשויים להיות שונים מהרגיל ולכן חלק חשוב בעיצוב. לדוגמה, אם מתכננים עיצוב בכיוון כפרי ולכן מבקשים בתכנון האדריכלי כמה קירות מעוגלים.
הזכרנו קודם סקיצות ועיצוב בתלת ממד. אמצעים אלה ונוספים, מאפשרים להמחיש תכנון בית פרטי באופן מתקדם מאוד. למעשה, ההמחשה עשויה להיות ראליסטית להפתיע, עבור מי שלא התנסו בכך. ישנם שרטוטים דו ממדיים, המחשות מסוג של ציור תלת ממדי, המחשות שנראות כצילום של ממש, סרטוני המחשה ואפילו פתרונות של סיור עם משקפי תלת ממד בתוך בית שתוכנן עבורכם. לא בהכרח זקוקים לכל הפתרונות המתוחכמים ביותר, מאחר שהרמה של ההמחשה גבוהה מאוד, גם בפתרונות הרגילים שבהם אדריכלים משתמשים. המחשות אלה מסייעות לתאם ציפיות ולצמצם אי הבנות.
תכנית בניין עיר או תב"ע ידועה גם בשם תכנית מתאר מקומית. שינויים בתכנון בבנייה בעיר, תלויים במה שמוגדר בתכנית זו. הם גם תלויים באישור של הוועדה המקומית, אשר פועלת בהתאם לתכנית בניין העיר. התב"ע היא בפועל מפה שמכונה בשם תשריט. כחלק ממנה, ישנו גם פירוט סימונים ומשמעותם וחלק זה נקרא הוראות התוכנית או תקנון. כך שהדברים מוגדרים בצורה מדויקת מאוד מראש ומפוקחים בהתאם. תודות לכך, לא יבוצע תכנון בית פרטי, למשל היכן שאמור להבנות בעתיד כביש. כך שמחד, יש לנו תכניות ארציות עד לרמה מקומית. מאידך, יש בתים שמתוכננים תוך תאימות לכל תכנון כזה וחופש מעבר לכך.
אולי יעניין אתכם גם: