תכנון אדריכלי – למה זה חשוב וכמה זה יעלה לכם?

תוכן עניינים

תכנון אדריכלי

אדריכלות היא אומנות וטכניקה הנוגעת לעיצוב והבנייה. היא משמשת במטרה למלא דרישות מעשיות, בין אם מדובר במטרות העוסקות בתועלות או בין אם מדובר במטרות אסתטיות. לעיתים מדובר בשתי קצוות, ולמרות שניתן להבחין ביניהן, לא ניתן להפריד ביניהם, והמשקל היחסי שניתן לכל אחד מהם יכול להשתנות במידה רבה. לכן, עולה הצורך בקיום תכנון אדריכלי, שהוא שלב חיוני לקראת בנייה, אך מדובר במשימה מורכבת למדי. עבור מי שזקוק לשירות כזה, מומלץ להבין מה הוא כולל ולדעת מהם סדרי הגודל והעלויות השונות. בכתבה אנו מביאים בפניכם מספר נקודות מפתח שכדאי לכם להכיר.

מהו תכנון אדריכלי?

פירוש הביטוי תכנון אדריכלי הוא קיום שרטוטי עבודה ומפרטים אדריכליים שהוכנו ע"י האדריכל, וזה כולל את כל התכניות האדריכליות המציגות בין היתר פריסות קירות, מיקומי קירות ודלתות, מיקומי חשמל וטלפון, תכניות תקרה, גבהים, לוחות זמנים ועוד. תכניות אדריכליות פירושן התוכנית הראשונית וכל תכניות ומפרט משלים שאושרו ע"י מזמין השירות.

מדוע הוא חשוב?

מעבר לתכנון עצמו, ישנה חשיבות נוספת, והיא:

  • התאמה לחוקים ותקנות: תכנון מקצועי יבטיח התאמה לדרישות החוק וכל תקנה רלוונטית.
  • אופטימיזציה: קיר, רצפה ותקרה מספקים בידוד מפני מזג האוויר החיצוני. בידוד זה חוסך צריכת אנרגיה. תכנון אדריכלי מסייע לדעת מהי מידת הבידוד המתאימה וכיצד מבטיחים זאת? היבט נוסף הוא כיווני השמש, שהם משמעותיים מבחינת התחממות המבנה וכניסת אור טבעי מהחלונות. ברור כי תרצו לנצל זאת בצורה הטובה ביותר, ותכנון טוב יבטיח ניצול המבנה באופן מירבי.
  • מיצוי התקציב: אדריכל מנוסה ידע להפיק עבורכם את המיטב במסגרת התקציב הנתון.
  • יצירתיות: תחום האדריכלות הוא לא רק טכני, אלא כולל גם היבטי יצירתי. כאן עשוי לבוא לידי ביטוי שרטוט שמספק למבנה אופי מקורי ומיוחד.

חוזה תכנון אדריכלי

אחד הצעדים החשובים ביותר הוא עריכת הסכם משפטי בין שני הצדדים. מטרת חוזה תכנון אדריכלי היא לספק מענה לבעיות ספציפיות העלולות לעלות בפרויקט, לתאר את היקף העבודה לפרטי פרטים ולכלול תנאים והתניות מפורטים אשר יספקו הגנה משפטית נאותה לשני הצדדים המעורבים. ההסכם מתייחס לסוגיות רלוונטיות ועדכניות בתחום. יחד עם זאת, חשוב לציין כי החוזה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי או מייתר את הצורך בבדיקת עורך דין מקצועי.

מה מומלץ לדרוש מהאדריכל בעת הכנת תכנון אדריכלי?

להלן רשימת דברים שכדאי לכם לדרוש מהאדריכל שלכם:

  • גבהים: להראות את הגבהים של המבנה החיצוני שלך מכל עבר. כמו כן יתועדו חומרים חיצוניים, חלונות, דלתות ושירותים.
  • הגבהות פנימיות: ייחשפו פרטים לגבי הגבהים פנימיים, לרבות חומרים, מידות ופרטי פרזול.
  • חתכים: חתכים יציגו את גבהי המבנה ומבנהו לרבות קורות, בידוד ותשתית.
  • תוכניות תקרה: פרטי התקרה ופריטי חשמל כגון מיקום האורות.
  • תוכניות חשמל: מיקום אורות, מתגים ושקעי חשמל בתוכניות אלה.
  • לוח זמנים של דלת וחלון: מימד הדלת/חלון וגודל הפתיחה.

מורכבות התכנון

גם אם נראה שבתים מודרניים דומים האחד לשני, עדיין ישנה מורכבות המהווה אתגר מרכזי בתכנון מבנים אלה, זאת, לרבות במצב בו מדובר במקרה של אדריכלות בית קרקע, אך בכל מקרה, חשוב להבין כי מורכבות זו משפיעה על נקודות ושאלות רבות שעולות, גם עבור יזמי הקמת המבנה וגם עבור הגורמים הלוקחים חלק בתכנונו ובהקמתו. כך למשל, ההיבט הכספי מהווה דוגמה מרכזית לכך, והוא מושפע מכך מאוד. השאלה כמה עולה תכנון אדריכלי, היא שאלה שבה תשובה מדויקת תלויה מאוד בדרישותיכם המיוחדות, ישנו גורם של ריבוי פרטים וקשה להעריך זאת, אלא נדרשת פגישה עם אדריכל, אשר יספק לכם הערכה ספציפית בהתאם לדרישותיכם.

כאשר מזמיני המבנה לא מתמצאים בפרטים שונים הם לא יודעים מהן ההשלכות האפשריות. לאחר קבלת הסבר ופירוט, ייתכן כי הם ישנו את דעתם עקב היבט העלויות, כיוון שמה שהם רוצים בהתחלה ייראה להם יקר מדי, מורכב מדי (כמו למשל הליכים בירוקרטיים ועוד). אדריכל טוב יציג בפני אותם אנשים אלטרנטיבות עדיפות, זולות, חדישות יותר וכדומה. ראוי לציין כי כל זאת משמעותי לא רק להקמת מבנה חדש, אלא גם במסגרת יוזמה לשיפוץ מבנה קיים. לכאורה זה עשוי להיראות כעניין פשוט יחסית למקרה של הקמת בית חדש, אך עדיין, גם כאן עשוי להיות אתגר לא קטן.

תכנון אדריכלי לבית פרטי

תכנון בית פרטי דומה במידה מסוימת לתפירת חליפה בהזמנה, וזאת בשונה מבחירה בין כמה דגמי חליפות מוכנים. תכנון אדריכלי לבית פרטי יכול לקחת בחשבון רשימה ארוכה של בקשות והעדפות הלקוח הפרטי. כמובן, לכל אלו ישנן השלכות שונות, ואדריכל מנוסה ידע להציג בפני הלקוח את הדברים בצורה ברורה וריאליסטית. במידת הצורך, הוא יכלול חריגות אפשריות שתכנון מסוים יגרום, כמו למשל חריגות תקציב או זמן עבודה. חשוב לקחת בחשבון שהחלטות אשר מתקבלות בשלבים ראשוניים אלה הן בעלות השלכות רבות בהמשך. מכאן נובעת החשיבות הרבה בשלב התכנון, כמו גם ההיגיון והכדאיות להשקיע בו. ייתכן כי יידרשו שינויים בהמשך, וככל שהם יהיו בשלב מוקדם יותר, כך הם יהיו מורכבים ויקרים פחות. עם זאת, בכל הנוגע לתהליך של תכנון אדריכלי לבית פרטי חשוב לדעת לראות את הדברים בצורה ברורה. בסוף, מדובר ביער עם המון עצים, כאשר היער הוא הבית, והעצים הם הפרטים השונים שיש לקחת בחשבון. כמה שלא ננסה לפשט תכנון אדריכלי בתים פרטיים יהיו מורכבים למדי, לרבות המודרניים שבהם. 

תכנון אדריכלי בתים פרטיים – הדמיות ככלי עזר

במסגרת שירותי אדריכל בתים פרטיים, התכנון עשוי להיות מורכב למדי. במקביל, תכניות בנייה דו ממדיות וטכניות הן כלי עבודה לאדריכל אבל לא בהכרח מובנות ללקוח. הפתרון הוא הדמיות איכותיות, כולל הדמיות תלת מימדיות. חשוב להבין, כי סקיצות והדמיות שונות, יכולות לסייע בצמצום אי-הבנות בתהליך התכנון. הן מאפשרות להמחיש אותו מזוויות שונות, מתוך המבנה ומחוצה לו. הדבר משמעותי לשיפור ההבנה ולצמצום עוגמת נפש העלולה להיות בהמשך. ההמחשות ממחישות את הדברים בהיבט האסתטי ובהיבט הטכני, מעשי. ראוי להבין, כי תחום ההדמיות נמצא כיום במצב מאוד מתקדם, ניתן באמצעותו לספק "סיור וירטואלי" במבנה, להציג אלמנטים שאופייני לראות בתוך בית ומחוצה לו ועוד.

מה משפיע על עלות תכנון אדריכלי?

תכנון אדריכלי כמו שמאי מקרקעין הוא תחום מומחיות מיוחד ומורכב. לכן, באופן טבעי, עלות תכנון אדריכלי איננה זניחה. עלות זו, מושפעת מגורמים רבים, להלן הגורמים העיקריים:

  • השירותים המבוקשים: האם מדובר רק על תכנון המבנה באופן בסיסי? או שהוא נוגע למערכות ספציפיות כדוגמת מערכות חשמל? ישנם שירותים הנוגעים לעיצוב הפנים, או תכנונים בסביבת המבנה (חצר, גינה וכדומה).
  • היקף העבודה: היקף הבנייה הכללי, כפי שמכתיבים סוג המבנה (בניין, דו משפחתי, בית בודד) ומורכבות פנימית של המבנה.
  • שירותים משלימים: כדוגמת ייעוץ, פיקוח בנייה או תיאום מול רשויות.

גורמים נוספים שעשויים להשפיע על העלות הם ניסיון האדריכל מבחינה מקצועית ומיקום הפרויקט במקרה של אדריכלים במרכז.

כמה עולה תכנון אדריכלי?

אז כמה עולה אדריכל בפועל, במספרים? סביר להניח שעבור הפרויקט הספציפי שלכם, תראו לדעת זאת במפורט ולקבל את כל המידע במסגרת הצעת המחיר שתקבלו. חשוב גם להסכים מראש על אופן התשלום, בין אם זה לפי שעות עבודה, מחיר כולל או אחוזים מעלויות הבניה. להלן הערכת העלויות:

  • בית פרטי: 20,000 ש"ח עד 60,000 ש"ח.
  • תוספת בניה:  20,000 ש"ח.
  • הדמיות: בין 500 ש"ח לבין 1,000 ש"ח להפקת תמונת הדמיה פשוטה. כאשר מדובר בתמונה שמספקת מראה ריאליסטי במיוחד, העלות המוערכת היא אלפי שקלים בודדים.

מעבר לכך, עלות שעת עבודה היא לרוב כמה מאות שקלים, כאשר עלות פגישת ייעוץ היא בערך 500 ש"ח.

עשה זאת בעצמך! או שלא?

תכנון אדריכלי שמבוצע בסיוע תוכנות עזר שונות הוא אמנם דבר מקצועי ומתקדם, אבל בסך הכל, לכל אדם ממוצע יש כיום מיומנות בשימוש מחשב. יש גם לא מעט כלי עזר הזמינים לציבור הרחב למטרה זו, בין אם בצורת תוכנות למחשב, "אפליקציות" (תוכנות לסמארטפון או טאבלט) או אתרים המיועדים לכך במיוחד, ראוי לציין, כי חלק מהם חינמיים וחלקם כוללים יכולות מתקדמות כמו הצגת התכנון בהדמיית תלת ממד או הצגה מתקדמת של התאורה.

אז מה מומלץ לכם לעשות?

היעזרו בכלים אלו לביצוע שרטוט ראשוני וגיבוש רעיון. תוכלו לשחק עם התוכנות האלו במשך שעות, להזיז דברים כדוגמת קירות, מדרגות, אלמנטים דקורטיביים ועוד. יש לקחת בחשבון שתכנון לבד באמצעות תוכנות כאלה ידרוש מכם זמן עבור איתור תוכנות עדכניות, בחירה בתוכנה שמתאימה לכם ביותר, השקעת זמן בלימוד ותרגול השימוש בה, ורצוי לקחת בחשבון שתוכנות אלו לא מפותחות בהכרח בישראל, ולרוב אינן מתייחסות למה שמקובל וזמין כאן. 

מכאן עולה ההמלצה שלנו, והיא לבוא לאנשי המקצוע מוכנים עם מה שאתם רוצים – אבל "להעביר את הכדור" בסוף, לאיש מקצוע מנוסה ומיומן שייקח בחשבון את כל ההיבטים הנדרשים ויוביל אתכם לבית שתמיד רציתם. 

 

שאלות ותשובות בנושא תכנון אדריכלי

ניתן לשלב במסגרת השרטוט שיקולים שונים, שממנפים את תנאי הסביבה הגיאוגרפית ומזג האוויר במקום ומשתלבים בהם, באופנים מועילים שונים. אלה תכנונים, שהם לרוב גם יעילים במיוחד מבחינה אנרגטית. אלה כמה דוגמאות לכך: ניתן לתכנן שימוש בצמחייה, כך שהיא תצמצם הגעת שמש ישירה לקירות. ניתן ליצור קירות, גג וחלונות ברמת בידוד גבוהה, כך שהצורך בקירור וחימום באמצעות מזגן יקטן. ניתן לתכנן את תנועת האוויר ברחבי המבנה, כך שהוא יקרר את עצמו היטב לבד. תכנונים כאלה, עשויים לדרוש שימוש בחומרי בנייה יקרים יותר מהרגיל. מצד שני, הדבר יהווה השקעה לטווח הארוך, שתחזיר את עצמה בהמשך.
כשם שתכנון אדריכלי הוא עניין מורכב, כך עשוי להיות גם ביצוע שינויים בתכנון כזה. במהלכו או לאחריו, עשויים לרצות לתכנן את הדברים מעט שונה. לקוח עשוי למשל לצפות בהדמיית התכנון המוצע והיא תמחיש לו את הדברים באופן שהוא לא קלט קודם לכן. בעקבות זאת, הוא עשוי לבקש שינויים מסוימים. כמובן, לכל שינוי יש השלכות כאלה ואחרות (כספיים, טכניים, בירוקרטיים) והדבר לא תמיד מתאים או משתלם. האדריכל יציג את ההשלכות השונות בפני הלקוח ואת החלופות האפשריות ובהתאם, תתקבל החלטה והתכנון יעבור שינוי או שלא. אפשר להכניס שינויים גם בבית שסיימו לבנות, בין אם אלה תוספות או שינויים קטנים בקיים. אך כאמור - לכל דבר יש השלכות שצריך לבחון.
לכאורה, התכנון האדריכלי הוא רק חלק מעלות הקמת המבנה או שיפוצו וזה הכל. בפועל, ניתן לראות זאת מנקודת מבט כלכלית רחבה יותר. ראשית, ישנה עלות ההקמה ושם אכן, התכנון האדריכלי הוא חלק חשוב ומשמעותי מכך. אך לאחר מכן יש גם את החזר ההשקעה (מה שמכונה בעולם הכספים ROI או Return On Investment). הדבר עשוי להתבטא בכך, שההשקעה בתכנון האדריכלי תחסוך לכם בהוצאות על הבנייה. ויש עוד - בהמשך ולאורך השנים, תכנון אדריכלי טוב יצמצם את "עלות הבעלות הכוללת" של המבנה (או Total Cost of Ownership). הכוונה להוצאות השוטפות שהוא יחייב אתכם להוציא. למשל על אנרגיה אך לא רק.
תכנונים אדריכליים אינם לגמרי שונים מבית לבית. למעשה, יש דפוסי תכנון אופייניים, שלא לדבר על כללים מחייבים, שמכתיבים חלק מהתכנון. למרות זאת, תכנון אדריכלי הוא בכל זאת שונה מפרויקט לפרויקט. מעבר לכך, ישנם מקרים בהם תכנון בית אחד, תואם מבחינות מסוימות לתכנון בית אחר ומתחשב בו. ראשית, ישנו ההיבט בנוגע להיתרי בנייה באותו אזור. שנית, ישנם בתים "דו משפחתיים", שבהם יש שיקולים מסוימים לתכנון משותף. למשל שיקולי פרטיות, אילוצים שנובעים מהקיר המשותף לשני הבתים והרצון לשמור על תאימות מסוימת בסגנון בין שני הבתים.
לכאורה, כל מפלס בדירה הוא מעין אזור מגורים משני, שניתן לתכנן כדבר נפרד בפני עצמו. מנקודת מבט מסוימת, זה אכן כך. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהבית כמכלול וגם לא כדאי - ניתן לנצל זאת בדרכים שונות. למשל, כדוגמה אחת מיוחדת, להשתמש במפלס התחתון כמקור לכניסת אוויר קריר ובעליית הגג כנקודת או נקודות יציאה לאוויר החם. כך, תתקבל תנועת אוויר נעימה דרך כל המפלסים. במפלסים שונים, יש גם תנאים שונים שיציבו במהלך תכנון אדריכלי הזדמנויות וגם מגבלות. עליית גג עם רעפים למשל, יכולה להיות גם חדר מגורים, תוך התחשבות במבנה הגג (למשל בהקשר החלונות שישולבו שם).
אולי יעניין אתכם גם: